dozvil na robotu v ispanii

Про працевлаштування в Іспанії

Відомо, що біля 95% заробітчан їдуть за кордон за короткочасними туристичними візами з метою залишатися та очікувати легалізації – так званої амністії. За останніх 17 років було проведено три таких процеси в Іспанії, кожен із яких мавсвої особливі норми та умови. Тому ми не будемо зупинятися детально на цьому питанні, але додамо, що цей процес урегулювання емігрантів буде повторено в майбутньому, з огляду на те, що:
– по-перше, було допущено багато помилок у процесі останньої легалізації, яка проходила з 07/02/2005 по 07/05/2005.
– По-друге, через брак та низький рівень підготовки працівників офісів із еміграції, адвокатів, а також недостатньої поінформованості емігрантів.
– По-третє, через брак робочих рук в Іспанії.

До 2020 року Іспанія повинна залучити ще як мінімум мільйон робочих рук, бо великий процент населення – це пенсіонери та довгожителі, які живуть більш як 80 років. Таким чином потрібно
буде виплачувати пенсії із Пенсійного фонду, до якого в свою чергу йдуть кошти із Фонду соціального забезпечення.

Легалізуватися можна також у порядку “Загальний Режим»(REGIMEN GENERAL) – аналог американської Грін Карти. Щороку уряд публікує так звані квоти – необхідну кількість робітників окремих спеціальностей. Якщо українець бажає працювати в Іспанії легально, то це дає йому всі права, як і громадянину Іспанії (окрім права брати участь у виборах ), але має право голосувати під час українських виборів та пізніше – у виборах до муніципалітетів.

Послідовність, у якій ми працюємо для отримання робочих віз: шукаємо фірму (empresa), яка хоче бачити в себе на роботі того чи іншого спеціаліста. Готуємо передконтракт (oferta de trabajo) – пропозиція на роботу, яку здають із копією паспорту до офісу з іміграції у відділ праці (extranjería), де розглядають необхідність приїзду цього працівника до Іспанії (треба мати на увазі факт того, що в Іспанії є також безробіття і що такі люди отримують допомогу з безробіття). Тому із здачею цих документів роботодавець має додати довідку із Бюро з Працевлаштування (SERVEF), яка має дію лише два тижні. У цій довідці має бути зазначено про те, що на біржі немає спеціалістів із цієї професії. Більше того, роботодавець має особисто здати документи до Офісу з еміграції, а зважаючи на зайнятість директорів фірм це є нелегкою справою – прискорити такий процес.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО!!! Робітник має на цей час перебувати на території своєї країни, інакше буде гарантована відмова. Правда, багато українців чекають в Іспанії відповіді і вже тоді літаком летять додому за візою та приїжджають потім до Іспанії уже із робочою візою.

Після відповіді з Офісу з еміграції (термін очікування триває до 6 місяців) документи відсилають до Києва. Їх завозить особисто робітник, який додає паспорт, фотографії, справку про несудимість, диплом – якщо вимагають та медичну довідку. Після відкриття візи людина приїжджає до Іспанії, отримує дозвіл резидента на право проживання і роботи – “permiso de trabajo y residencia». Отримує номер в соціальному страхуванні і має право працювати один рік. Щоб поновити свої документи вже на два роки робітник повинен мати сплачено за перший рік як мінімум 6 місяців страхування.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО!!! Коли людина приїжджає до Іспанії, вона не зобов’язана відпрацьовувати в того роботодавця, який його запросив, а от фірма – зобов’язана надати йому роботу!

Дозволи на роботу в Іспанії

Є ціла низка різних типів дозволів на роботу: по найму, за свій рахунок, тимчасове та інші. Зупинимося докладніше на кожному з них.

Найпоширенішим є дозвіл на роботу по найму:

Тип B (первинний). Цей тип дозволу на роботу дозволяє працювати за певною професією, займатися конкретною діяльністю на обмеженій конкретній географічній території. Дія його може бути обмежена вказівкою на одне певне підприємство і юридична сила такого дозволу грунтується на трудовому контракті з терміном дії не більше одного року.

Тип В (перереєстрований). Власник такого документа може здійснювати різну професійну діяльність протягом двох років. Видається на два роки власникам дозволу типу B (первинний) по закінченню терміну його дії. Може бути обмежений конкретною географічною територією.

Тип С. Цей тип дозволу дає змогу здійснювати будьяку трудову діяльність на всій іспанській території. Термін його дії становить два роки. Цей дозвіл можуть одержати тільки власники дозволу типу В по закінченню терміну його дії. Таким чином, згідно з Королівським Декретом 864/2001 дозвіл типу B (первинний) переходить при перереєстрації в дозвіл типу В (перереєстрований), яке в свою чергу по закінченню терміну дії перереєстрував в дозвіл типу С. Власник документа типу З, продовжуючи його, одержує вже постійну посвідку на проживання, який автоматично дає дозвіл на роботу.

Для роботи за свій рахунок є наступні типи дозволів:

Тип D (первинний). Цей тип дозволу на роботу дозволяє працювати за певною професією, займатися певною діяльністю і в конкретному місці. Видається строком на один рік.

Тип D (перереєстрований). Власник такого документа може здійснювати різну професійну діяльність протягом двох років на всій території Іспанії. Цей дозвіл можуть одержати тільки власники дозволу типу D (первинний) по закінченню терміну його дії.

Тип E. Дозвіл цього типу дає змогу здійснювати будьяку діяльність без географічних обмежень на всій іспанській території. Термін його дії становить два роки. Цей дозвіл можуть одержати тільки власники дозволу типу D (перереєстрований) по закінченню терміну його дії.

Після п’яти років легального перебування в Іспанії можна запрошувати постійний дозвіл на проживання, що включає дозвіл на роботу, будьяку за наймом, і за свій рахунок.

Існує декілька типів спеціальних дозволів на роботу:

Тип F. Цей тип дозволу видають жителям прикордонної зони (Андорри, Португалії тощо). Вони можуть працювати за свій рахунок або за наймом на довколишній прикордонній території Іспанії в конкретному місці і повинні щодня повертатися в свою прикордонну зону сусідньої країни по місцю мешкання. Дозвіл типу F має максимальний термін дії п’ять років і може бути відновлено.

Тип А. Цей вид дозволу на роботу надають для здійснення сезонних видів діяльності або робіт обмеженої тривалості, таких як монтаж,
ремонт, наладка устаткування, будівництво конкретного об’єкту і т.д. Цей дозвіл дає змогу виконувати певну роботу в конкретному місці. Термін дії цього дозволу повинен співпадати з терміном дії відповідного трудового контракту і може бути продовжений у разі збільшення терміну роботи, на яку воно було надане. Його максимальне продовження не може перевищувати 12 місяців, включаючи продовження, і воно не може бути відновлене або перереєстроване.

Тип G. Видають на виконання в Іспанії тимчасових професійних робіт від підприємств, що знаходяться поза Європейським Союзом. Йдеться про дозвіл на виконання конкретної роботи в певному географічному пункті, який оформляють на термін, що не перевищує один рік, і може бути продовжено тільки один раз і при цьому не більше ніж на рік і на колишніх умовах.

Тип Т. Цей тип також видають для виконання тимчасових професійних робіт, але при цьому мається на увазі конкретна діяльність на певній території Іспанії. Цей дозвіл видається терміном, на який за контрактом розраховано виконання роботи, але не більше ніж на 9 безперервних місяців. Дозвіл типу Т оформляють на іноземного працівника, що проживає поза Європейським Союзом у випадку, якщо ніхто з легальних емігрантів в Іспанії і в інших країнах Європейського Союзу не здатний виконати цю роботу. Запрошуюча сторона, що повинно фігурувати в трудовому контракті, зобов’язана узяти на себе всі витрати, пов’язані з переїздом (принаймні, сплатити проїзні квитки), і гарантувати роботу на весь період контракту. Після повернення в свою країну працівник повинен наголоситися в тому консульстві, в якому була свого часу видана віза по цьому трудовому контракту.

Постійний дозвіл

Постійний дозвіл на роботу дозволяє здійснювати будьякий вид діяльності, як за свій рахунок, так і за наймом без будьяких обмежень, окрім встановлених для цього виду діяльності. Цей документ можуть отримати власники дозволів типів З і Е по закінченню терміну їх дії. Постійний дозвіл на роботу видають строком на п’ять років, і власники можуть перереєструвати його стільки разів,
скільки потрібно.

Особливий дозвіл

Іноземні громадяни, що зробили істотний внесок в економічний або культурний розвиток Іспанії, мають право одержати особливий дозвіл на роботу, що діє на всій іспанській території без обмеження терміну і визнаний для здійснення будьякого виду діяльності за свій рахунок чи ж за наймом, за умови дотримань відповідних формальностей. Цей дозвіл також можна перереєстровувати кожні п’ять років.

Стаття 37. Дозвіл на роботу за власний рахунок (в редакції Закону 14/2003)

Для здійснення економічної діяльності за свій рахунок необхідно виконати всі вимоги, передбачені чинним законодавством для іспанських громадян при відкритті і здійсненні бажаного виду діяльності, а також вимоги про достатність інвестиційних засобів, потенційне створення робочих місць та інші, встановлені регламентом.

Коментар

Цей дозвіл передбачає право працювати на себе – тобто або автономно (autonomo), або створювати підприємства різного роду власності – CB (comunidad bienes), SA (sociedad anónimaАТЗТ), SL (sociedad limitadaТзОВ), інші.

Стаття 38. Дозвіл на роботу за наймом (в редакції Закону 8/2000)

Для видачі попереднього дозволу на роботу, в випадку робітників за наймом, врахують ситуацію зайнятості в країні.

Дозвіл на роботу видають на 5 років і може обмежуватися територіально, за сектором чи родом діяльності.

Дозвіл на роботу продовжують по закінченні терміну дії, якщо:

а) продовжує діяти чи продовжується трудовий договір, чи передконтракт, які стали основою для отримання початкового дозволу. Або, якщо є новий трудовий передконтракт, відповідно до норм, встановлених в регламенті;

б) компетентним органом, відповідно до законодавства про соціальне страхування, прийнято рішення про надання допомоги з безробіття, на час надання цієї допомоги;

в) іноземець є отримувачем додаткової грошової допомоги суспільного характеру, призначеної для полегшення його соціальної чи трудової інтеграції, на час надання цієї допомоги;

г) наявні особливі обставини, передбачені Регламентом. Після початкової видачі, дозволи на роботу видають без будьяких обмежень щодо території, сектору чи роду діяльності.

Стаття 39. Контингент іноземних робітників (в редакції Закону 14/2003)

Уряд може встановлювати щорічний контингент іноземних робітників, беручи до уваги ситуацію зайнятості в країні, який застосовують тільки до тих, хто не перебуває і не проживає в Іспанії.

При визначенні кількості пропозицій і їхніх характеристиках уряд враховує пропозиції, подані автономними областями і найбільш репрезантивними організаціями профспілок і підприємців. Також береться до уваги інформація про ситуацію щодо занятості і соціальній інтеграції іноземців, підготовлена з цією метою Верховною Радою з іміграційної політики.

Контингентом може встановлюватися кількість віз для пошуку роботи, призначених для дітей і внуків іспанців за походженням.

Також контингентом може встановлюватися кількість віз для пошуку роботи, які поширюються на певні сектори діяльності чи професії, відповідно до передбачених умов.

Візи для пошуку роботи дозволяють приїжджати на територію Іспанії з метою пошуку роботи протягом періоду перебування, який дорівнює трьом місяцям. На цей період надають можливість зацікавленій особі стати на облік у відповідних службах зайнятості населення.

Якщо по закінченні вказаного терміну робоче місце не було знайдене, іноземець повинен виїхати з території Іспанії. В протилежному випадку його вважають порушником, згідно зі статтею 53 (а) чинного закону і позбавляють прав отримати новий дозвіл на роботу протягом 2х років.

Передконтракти за наймом, заявлені в рамках Контингенту, орієнтуються в першу чергу на країни, з якими Іспанія підписала угоди про регулювання потоків. Також є
наявна можливість подачі іменних пропозицій про найм через дану процедуру, відповідно до передбачених умов.

Cтаття 40. Особливі випадки (в редакції Законів 8/2000 і 14/2003)

Не враховують національну ситуацію зайнятості, коли трудовий договірпропозиція про найм на роботу адресовані:

а) для зайняття посад, які потребують особливої довіри, на умовах, передбачених в Регламенті;

б) супругу чи дитині іноземцярезидента в Іспанії, якщо останній має продовжений дозвіл, а також дитині натуралізованого іспанця чи громадянина Європейського Союзу за умови, що у термін не менше одного року вони проживають легально в Іспанії та дитина не підпадає під режим для громадян Євросоюзу;

в) власнику попереднього дозволу на роботу, якщо він хоче продовжити;

г) працівникам, що потрібні для монтажу чи ремонту виробничого устаткування, чи станків;

д) тим, хто мав статус біженця протягом року після відмови від застосування Женевської Конвенції про статус біженців 1951 року у зв’язку з мотивами, викладеними в статті І.С.5. вказаної Конвенції;

е) тим, які були визнані особами без громадянства й тим, хто втратив умови визнання особи без громадянства, на наступний рік після закінчення дії вказаного статусу;

ж) іноземцям, які мають під своєю опікою родичівіспанців по висхідній чи нисхідній лінї;

з) іноземцям, які народжені та проживають в Іспанії;

і) дітям та онукам іспанцям за походженням;

к) неповнолітнім іноземцям, що досягли трудового віку та мають дозвіл на проживання, які перебувають на утриманні компетентної установи з опіки неповнолітніх, для таких видів діяльності, які, на думку вказаної установи, сприяють їх соціальній інтеграції, та тільки після того, як буде встановлено, що неможливе їх повернення в сім’ю чи в країну походження;

л) іноземцям, які отримують дозвіл на проживання відповідно до процедури, яка передбачена статтею 31.3 чинного Закону. Дійсний дозвіл має термін дії один рік;

м) іноземцям, які володіли дозволами на роботу для сезонних видів діяльності протягом чотирьох календарних років та щоразу поверталися до своєї країни.

Стаття 41. Винятки в отриманні дозволу на роботу (в редакції Законів 8/2000 і 14/2003)

1. Не є необхідним отримання дозволу на роботу для виконання наступних видів діяльності:

а) іноземні технічні та наукові робітники, запрошені чи найняті державою, автономними округами, місцевою владою чи установами, метою статусу яких є впровадження і розвиток дослідницьких проектів, які повністю чи більшою частиною розвивають зазначені вище установи;

б) іноземні викладачі, запрошені чи найняті іспанськими університетами;

в) іноземний керівний склад та професура культурних та навчальних установ, які залежать від інших держав чи приватних, що мають репутацію та офіційно визнаних Іспанією, які розвивають в Іспанії культурні та навчальні програми своїх держав при умові, що вони обмежують свою діяльність тільки цими програмами;

г) громадські чи військові чиновники іноземних державних адміністративних органів, які виконують свою діяльність в Іспанії згідно з договорами про співпрацю з іспанською адміністрацією;
кореспонденти іноземних засобів масової інформації, належно акредитовані для виконання своїх інформаційних функцій;

е) члени міжнародних наукових місій, які виконують свою діяльність та досліди в Іспанії на підставі спеціального дозволу держави;

ж) артисти, що прибувають в Іспанію для проведення конкретних заходів, які не носять тривалий характер;

з) релігійні чиновники та представники різних релігій та конфесій, що належно внесені в Реєстр Релігійних Установ за умови, що їхня діяльність обмежена релігійними рамками;

і) іноземці, які входять у представницькі органи, правління та адміністрацію міжнародно визнаних профспілок за умови, що їхня діяльність обмежена профспілковими рамками;

к) іспанці за походженням, які втратили іспанське громадянство;

л) неповнолітні іноземці, що досягли трудового віку і перебувають під опікою компетентних установ із опіки неповнолітніх, для таких видів діяльності, які, на думку вказаних установ, сприяють їх соціальній інтеграції в той час, коли вони перебувають в цьому статусі.

2. Регламент встановлює порядок застосування відповідних винятків. В будь-якому випадку, цей порядок повинен бути однаковим як для службовців державних установ, так і для установ, які розвиває державна адміністрація чи за її сприяння.

3. Також не повинні запитувати дозвіл на роботу іноземцям, які володіють постійним дозволом на проживання, передбаченим статтею 32 чинного Закону.

Стаття 42. Особливий статус сезонних робітників (в редакції Законів 8/2000 і 14/2003)

1. Уряд встановлює норми про видачу іноземним сезонним робітникам дозволів на роботу, що дають змогу їм в’їзд та виїзд з території Іспанії в залежності від характеристик конкретних сезонних кампаній, а також інформації, яка поступає з автономних областей, де проводять відповідні кампанії;

2. Для видачі відповідних дозволів на роботу повинні бути надані гарантії, що сезонним робітникам буде забезпечено гідне житло, яке відповідає вимогам гігієни;

3. Адміністративні органи повинні забезпечити відповідне соціальне обслуговування;

4. Пропозиція про сезонний найм переважно орієнтована на країни, з якими в Іспанії підписані домовленості про регулювання міграційних потоків;

5. Автономні області та мерії взаємодіють припроведенні сезонних кампаній з Державною Адміністрацією.

Стаття 43. Прикордонні робітники та надання міжнаціональних послуг (в редакції Закона 8/2000)

1. Іноземні робітники, які проживають у прикордонній зоні, виконують свою трудову діяльність в Іспанії та повертаються на місце свого проживання щодня, повинні отримати відповідний адміністративний дозвіл на загальних умовах, встановлених для отримання дозволу.

2. Регламент встановлює умови видачі дозволу на роботу в рамках надання міжнаціональних послуг, відповідно до чинного законодавства.